The Old Courthouse was originally a Police Court, which later became a Magistrates Court and is the oldest surviving intact Victorian Police Court in London. Until it was opened in 1869, there was no regular place where a magistrate sat in Lambeth. The architect, Thomas Charles Sorby (1836-1924) who was the Police Surveyor at the time, also designed two surviving police stations, one at Clerkenwell (formerly Kings Cross Police Station), and one at Rochester Row.

The building is situated at the administrative heart of Victorian Lambeth. It was built opposite the Kennington Lane Police Station, which was closed in 1932 and replaced with the current Police Section House in 1938, and is part of a community of buildings built in an asymmetrical Tudor Gothic revival style, comprising a former Fire Station, Workhouse (where Charlie Chaplin is reputed to have stayed) and Infirmary site. The Workhouse was in use until 1922.

The royal coat of arms and the date of construction, '18AD69', is set in the front elevation and on some of the hopper heads. Internally, it had a single court in which all cases were heard, and various offices leading off this room. The former court room is of double-height with a lofty timber roof, suggestive of an upturned Viking ship. Above what was the magistrate's chair, is a timber canopy of impressive proportions. From the court, a door leads to an extensive two storey cell block, through a holding 'tank', where prisoners were held before appearing in the dock.



After it was replaced by the new Magistrates Court at Camberwell Green, the courthouse served as a maximum security court for special remands, and was seen regularly in the background of television news reports, following the arrest of suspected IRA terrorists. The cell walls and doors bear witness to this period, with the names of several well known members of the IRA still legible. Suspected car bombers, terrorists, the Kray twins, and members of the gang who seized the Iranian Embassy, all appeared here at the old Kennington Courthouse. Local people still remember the helicopters overhead and the marksmen on the roof. The building also provided the location for an episode of the TV series 'The Bill'.

In 1990, the court was finally closed and high security remands transferred to Arbour Square. The building remained empty for some five years and fell into disrepair. Eventually it was offered for sale and attracted some interest, most notably from Mother Theresa of Calcutta, who failed to get planning permission for her scheme to convert it into a project for homeless people. Proposals were put forward for its adaptation by Jamyang Buddhist Centre and also by the property developers Headland Weald who sought to convert the building into luxury apartments. The Victorian Society was reluctant to consider residential conversion and took the unusual step of supporting one applicant's application against another, while English Heritage made it a Grade II Listed Building in November 1993.

 
Conversion into Jamyang Buddhist Centre

The building eventually went to auction on November 1, 1995. At 2.15pm, when the auctioneer's hammer came down for the third and final time, it became Jamyang's new home.

With initially very limited funds, a team of volunteers and local people on youth training schemes, moved in and set to work removing the bullet-proof glass and the lead floor lining from the court room, converting it into a spacious and airy Shrine Room in the heart of the building. Graffiti was removed from the prison cells and the Victorian glazed brickwork and oak doors restored to their previous splendour.

In the summer of 2000, the entire roof was renovated using traditional construction materials like lead and slates.

A magnificent nine foot high statue of Buddha was constructed where the judge used to sit, by Peter Griffin, a local sculptor trained by Tibetan exiles in India and Nepal. In May 1999 the statue was consecrated during a visit from His Holiness the Dalai Lama. The background to the statue depicts the symbols of Buddhism's 'Six Perfections' -generosity, morality, patience, enthusiastic perseverance, concentration and wisdom - set out as if they were a throne backing.

With advice from English Heritage, the Victorian Society and Lambeth's Conservation Officer, the cells were converted into accommodation. The male prisoners' holding cell became a library and the female holding cell was converted into an office.

Other facilities now include a meeting/training room for local organisations and the second floor apartment was refurbished and was rented out to pay the mortgage interest on the original purchase. The former Clerk's office has been converted into a food preparation and service area, and the high-security courtyard is now a pleasant walled garden where food and drinks from our Cafe are enjoyed by students and the public. The Courtyard also houses a beautifully stone-carved Parinirvana Buddha statue made by sculptor Nick Durnham.

The transformation from courthouse to Buddhist-based community centre is unique. As the building was designed for public use, it is proving exceptionally well-suited to its new purpose.

Nowadays (2015) we use the old male and female pre court appearance prisoner holding areas as offices. The Old Legal Library is now the location for the cafe@jamyang dining room. The place where people used to pay their fines, when it was a magistrates court, is now the Library with a fairly broad selection of books from the main Buddhist traditions and holdings in Tibetan language as well. Two other rooms were knocked into one and are now the 'Tara Room' a community space. What was the judge's dining room has been transformed into our smaller temple.

 

Affiliated with FPMT

Find out more about FPMT here, the worldwide organisation Jamyang is affiliated with, or find a centre near you here

Join our monthly newsletter Gentle Voice

You can support Jamyang - please donate with JustGiving

Become a Jamyang Friend

Benefiting ourselves and others